Oranjekade
Helmond
Nieuwbouw wonen aan het kanaal in Helmond
Het plan Oranjekade brengt een welkome impuls voor het gebied rond de Watertoren en het AHXL-terrein in het centrum van Helmond. De plek die werd gekenmerkt door de parkeerfunctie en dichtgetimmerde bedrijfspanden, verdient een andere uitstraling.
Programma
De uitgangspunten van Oranjekade zijn realisatie van een divers woonprogramma, een upgrading van het AHXL-pand en aanleg van een park.
wonen aan het kanaal
Het kanaal en het kademilieu zijn de kwaliteitsdragers van de woonkwaliteit en vormen de directe verbinding met het centrum dat zo dichtbij is.
De woningen zijn met name georiënteerd op de kanaalzone, met een direct uitzicht of indirect via rustige collectieve binnenhoven.
Brede trappartijen verbinden de intieme, groene binnenhoven met de kade aan het kanaal.
Door de woningen deels op te tillen naar de eerste verdieping ontstaat de mogelijkheid om het parkeren van de woningen op te lossen op maaiveld nivo. Ondergrondsparkeren is niet mogelijk vanwege de saneringsopgave.
De woningen hebben aan het opgetilde maaiveld boven de parkeervoorziening een hoogwaardige buitenruimte met individuele terrassen en collectieve ontmoetingsplekken en een buurtpaviljoen.
Watertorenpark
Rondom de monumentale watertoren ontstaat een nieuw park waarin het stromend water van de Gulden Aa weer zichtbaar teruggebracht wordt.
Een biodiverse woonomgeving
De bebouwing van Oranjekade krijgt een architectuur geïnspireerd op traditionele pakhuizen. In beeld sluit het aan op de monumentale gevel van het oude Edah pand aan het kanaal, die ook onderdeel is van het plan.
Hier ligt een stukje Helmondse historie; 4 Friese kruideniers hebben in 1910 in Helmond Edah opgericht om door middel van een samenwerkingsverband als samenwerkende kruideniers een vuist maken tegen heersende grootgrutters. Vanaf 1917 is Edah gevestigd aan het kanaal en is daar uitgegroeid tot een landelijke supermarktketen die sinds 2007 overigens niet meer bestaat.
Op subtiele wijze worden verwijzingen naar de Edah historie verwerkt in de architectuur van het plan. Zo komen de namen van de oprichters terug of worden er oude beelden verwerkt in de gevels van een aantal gebouwen.
Credits
project
locatie
Helmond
opdrachtgever
programma
260 woningen
ontwerp
2016
oplevering
2024
landschapsarchitect
impressies